MAGIE TUSSEN KIND EN HOND
Het contact tussen kind en hond kan magisch zijn en ik mag hier dagelijks getuige van zijn.
Vol verwondering kijk ik toe hoe een jongen, die ik begeleid in zijn faalangst, wordt benaderd door Duc.
Hij kwam net uit school waar hij in een vervelende situatie terecht was gekomen. Hoog in zijn emoties (Bang, Boos en Bedroefd tegelijk) stapt hij mijn praktijk binnen: “Ik heb hier echt geen zin in vandaag”, riep hij, schopte zijn schoenen uit, gooide zijn jas over de kapstok, liep richting een stoel, plofte erop neer met zijn armen over elkaar en kin op zijn borst. Eén ding weet ik al meteen zeker. Hier ga ik Duc bij halen. Als Duc de ruimte in loopt en contact maakt met de jongen die nog steeds in dezelfde houding zit, zie ik het gebeuren. Hij opent zich voor Duc, ademt een keer diep in en uit en er verschijnt een glimlach op zijn gezicht. Magie??? Volgens de jongen kan Duc toveren, want hij voelt zich weer kalm, maar Duc moet wel bij hem blijven. “Door Duc voel ik me niet meer verdrietig en boos, maar hoe kan dat nou? Duc deed helemaal niks, toch? Ongelofelijk. Hij weet niet eens wat er is gebeurd op school. Waarom ik me zo voelde en hij kan niet eens Nederlands begrijpen en praten. Trouwens, ik zei ook helemaal niks”. Duc blijft tijdens de hele sessie bij de jongen liggen. De aanwezigheid van Duc lijkt al voldoende en het lijkt alsof hij niks anders doet dan er gewoon zijn. Toch doet hij veel meer dan dat.
effect
Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat de aanwezigheid van een hond zorgt voor een betere mentale gezondheid en maakt het ons echt gelukkiger. Volgens studies verlaagt het hebben van een hond de bloeddruk en het cholesterolgehalte, heeft het omgaan met een hond een kalmerend effect. Tijdens het aaien van een hond wordt het hormoon oxytocine aangemaakt. Dit hormoon verlaagt het stressniveau en daardoor ook de bloeddruk en de hartslag. Ook verhoogt dit hormoon de pijngrens. Het zorgt ervoor dat we ons zelfverzekerder voelen en socialer worden. Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd.
Volgens de jongen leek Duc dus niks te hebben gedaan om hem prettiger te laten voelen, maar deed hij wel degelijk veel met zijn gemoedstoestand. Zo simpel kan het zijn. Een coachhond kan ingezet worden als leeshond voor kinderen die moeite hebben met lezen en de hond voorlezen. Zo is Duc ook bekend met de diepe druk strategie, die helpt bij het kalmeren van je zenuwstelsel en het lichaam tot rust brengt. Het kind ligt op een mat op de grond en Duc ligt met zijn buik op de buik van het kind waardoor hij een diepe druk geeft en het kind hierdoor een veilig en beschermend gevoel ervaart en kan ontspannen. Nieuwe vaardigheden aanleren tijdens een coachtraject, zoals bijvoorbeeld communicatievaardigheden, kunnen voor veel kinderen met faalangst makkelijker zijn om dat met een coachhond te oefenen dan met de coach. Effectief en ook nog eens heel leuk, want een hond oordeelt niet.
magie
Hoewel ik vol passie uuuuren kan vertellen en boeken zou kunnen schrijven over de magie tussen kind en hond, begrijp ik ook dat er ouders en/of kinderen zijn die deze magie niet ervaren en helemaal niks hebben met honden. Ook zij zijn van harte welkom in mijn praktijk om een coachtraject met mij aan te gaan zonder coachhond. Het welzijn van Duc staat bij mij ook altijd voorop en hou ik goed in de gaten. Een casus kan voor hem ook heftig en emotioneel zwaar zijn, waardoor hij niet hele dagen en uren achter elkaar inzetbaar is. Dan is de magie er ook niet meer…

