Waarom is coachen met een hond zo ontzettend waardevol?

Steeds vaker ervaar ik hoe ontzettend waardevol mijn coachhond Duc is binnen mijn praktijk. Zowel bij hulpvragen over faalangst als bij kinderen met angst voor honden. Het contact tussen kind en hond kan betoverend werken. Ik noem het magie.

Vol verwondering kijk ik toe hoe een jongen, die ik begeleid in zijn faalangst en laag zelfbeeld, wordt benaderd door Duc.

magie

Hij kwam net uit school waar hij in een vervelende situatie terecht was gekomen. Hoog in zijn emoties (Bang, Boos en Bedroefd tegelijk) stapt hij mijn praktijk binnen: “Ik heb hier echt geen zin in vandaag”, riep hij, schopte zijn schoenen uit, gooide zijn jas over de kapstok, liep richting een stoel, plofte erop neer met zijn armen over elkaar en kin op zijn borst. Eén ding weet ik al meteen zeker. Hier ga ik Duc bij halen.

Als Duc de ruimte in loopt en contact maakt met de jongen die nog steeds in dezelfde houding zit, zie ik het gebeuren. Hij opent zich voor Duc, ademt een keer diep in en uit en er verschijnt een glimlach op zijn gezicht. Magie??? Volgens de jongen kan Duc toveren, want hij voelt zich weer kalm, maar Duc moet wel bij hem blijven. “Door Duc voel ik me niet meer verdrietig en boos, maar hoe kan dat nou? Duc deed helemaal niks, toch? Ongelofelijk. Hij weet niet eens wat er aan de hand is”. De aanwezigheid van Duc lijkt al voldoende, er gewoon zijn. Zo simpel kan het zijn.

effect

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat de aanwezigheid van een hond zorgt voor een betere mentale gezondheid en het maakt ons echt gelukkiger. Volgens studies verlaagt de aanwezigheid van een hond de bloeddruk en het cholesterolgehalte, heeft het omgaan met een hond een kalmerend effect. Tijdens het aaien van een hond wordt het hormoon oxytocine aangemaakt. Dit hormoon verlaagt het stressniveau en daardoor ook de bloeddruk en de hartslag. Ook verhoogt dit hormoon de pijngrens. Het zorgt ervoor dat we ons zelfverzekerder voelen en socialer worden. Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd.

Een coachhond kan ingezet worden als leeshond voor kinderen die moeite hebben met lezen en de hond voorlezen. Zo is Duc ook bekend met de diepe druk strategie. De diepe druk strategie helpt bij het kalmeren van je zenuwstelsel, wat het lichaam tot rust brengt. Het kind ervaart hierdoor een veilig en beschermend gevoel en kan ontspannen.

Nieuwe vaardigheden aanleren met een coachhond, is voor kinderen met faalangst laagdrempelig. Het kan veiliger voelen om alternatief gedrag te oefenen met een hond Effectief en ook nog eens heel leuk! Een hond reageert “natuurlijk” op gedrag en manier van zijn. Ze oordelen niet, kwetsen niet en wijzen niet af. Je krijgt precies terug wat je zelf geeft. Meer informatie over coachen met hond.

waarom?

Uit ervaring weet ik dat een wandeling met Duc veel los maakt wanneer er blokkades zijn. Kinderen kunnen communicatief onhandig zijn. Ze slaan dicht, kunnen op dat moment alleen het antwoord “Weet ik niet” geven. Verschillende gespreksmethodes bieden niet altijd de oplossing om tot de kern te komen. De meerwaarde van Duduc kindercoaching is Duc. Met zijn zesde zintuig zet ik hem in als extra gespreksmethode. Waar een gesprek binnen onmogelijk leek, barst buiten een spraakwaterval los. Praten tegen Duc, hoe laagdrempelig. In de vrije natuur, zonder oogcontact. Een verbluffend resultaat, steeds weer.

Na het eerste effect dat Duc bij de jongen teweeg heeft gebracht, heb ik hem gevraagd zijn schoenen en jas aan te trekken om een wandeling te gaan maken met Duc. Graag houd ik dat magische moment nog even vast. Op de hoek draag ik lijn over aan de jongen. In zijn blik zie ik schrik, maar ook trots. Voelt het voor Duc veilig om zich te laten leiden? Gaat hij spiegelgedrag vertonen? Wat laat hij mij zien?

En de jongen? Die begint zijn verhaal…zoals ik al had ingeschat. En zo zet hij weer een grote stap richting zijn einddoel.

En ik? Ik voel me gelukkig, trots, blij en een expert op het gebied van kind en hond coaching. Dit is waarom ik doe wat ik doe!

Wil jij jouw kind dit ook graag laten ervaren en kan ik iets voor jullie betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op!

Laat een reactie achter