Het belang van een groei mindset bij jongeren die vastlopen.

Het Voortgezet Onderwijs kan een uitdagende periode zijn voor jongeren. Naast de academische druk en sociale verwachtingen, moeten ze ook leren omgaan met de ontwikkeling van hun identiteit en zelfbeeld. Hoewel een groeimindset over het algemeen een positieve en stimulerende benadering is van leren en ontwikkeling, kunnen sommige jongeren gevoelens krijgen van stagnatie en frustratie. Vooral als ze veel druk voelen om constant te groeien of als ze moeite hebben om hun doelen te bereiken. In dergelijke gevallen kan het concept van mindset, en het begrijpen van zowel de groeimindset als de vaste mindset, een cruciale rol spelen in het helpen van jongeren bij positieve ontwikkeling en zelfacceptatie.

Wat is vaste mindset en wat is groei maindset?

De psycholoog Carol Dweck beschreef de theorie over fixed mindset (vaste mindset) en growth mindset (groeimindset). Met het woord mindset wordt denkwijze, mentaliteit en instelling bedoeld. Heel simpel vertaald: iemand met een vaste mindset gelooft dat talenten en eigenschappen vast staan en iemand met een groei mindset gelooft dat deze ontwikkeld kunnen worden. Kinderen en jongeren met een vaste mindset geloven dus dat ze zijn geboren met een bepaalde hoeveelheid talent. Ze geloven bijvoorbeeld dat ze goed zijn in taal, maar absoluut niet in rekenen of andersom. Ze geloven ook dat zij hieraan weinig kunnen veranderen, oftewel het is wat het is. Je kunt het of niet. Deze kinderen en jongeren voelen zich slim wanneer ze iets meteen perfect doen, want dit betekent dat ze ergens goed in zijn. Fouten maken, oefenen en hard werken is niet nodig wanneer je talent hebt, dus dat doen ze dan ook liever niet. Kinderen en jongeren met een groeimindset geloven hetzelfde. Dat ze goed zijn in taal en niet in rekenen, maar geloven ook dat ze hier iets aan kunnen veranderen door veel te oefenen. Fouten maken en hard werken hoort bij het ontwikkelen van talenten. Als je maar goed genoeg oefent, word je altijd ergens beter in! Deze houding zien we natuurlijk liever.

Jongeren die vastlopen met zichzelf hebben vaak de neiging om een ​​vaste mindset te omarmen. Ze denken dat ze inherent niet goed genoeg zijn in bepaalde vakgebieden en vaardigheden en dat er weinig is wat ze kunnen doen om dat te veranderen. Dit kan leiden tot een negatief zelfbeeld, faalangst en het vermijden van uitdagingen.

Een groeimindset sluit aan op de ontwikkeling van het brein. Het brein groeit en ontwikkelt door tijdens het leven en kan getraind worden. Als je voldoende oefent, versterk je de verbindingen in het brein en wordt het brein beter in het uitvoeren van datgene wat je oefent. Een groeimindset kan natuurlijk verworven worden. Het is vooral een proces van bewustwording; leren dat het maken van fouten en veel oefenen erbij hoort en ervaren dat het uiteindelijk leidt tot verbetering. Het laten opdoen van succeservaringen (door kinderen en jongeren, met jouw hulp, net iets boven niveau, te laten presteren) is belangrijk voor kinderen met een vaste mindset. Ook is het belangrijk dat kinderen zich bewust worden van de kracht van hun eigen brein! Het bieden van een leeromgeving met minimale risico’s en feedback geven op het leerproces helpt bij het ontwikkelen van een groeimindset.

Denkpatronen die kenmerkend zijn voor kinderen en jongeren met een vaste mindset:

Vermijden van uitdagingen: Kinderen met een vaste mindset hebben de neiging om lastige situaties te vermijden. Ze geloven dat ze moeite moeten doen om iets te bereiken, dit betekent dat ze niet ‘natuurlijk getalenteerd’ zijn, dus ze blijven liever binnen hun comfortzone.

Angst voor falen: Ze hebben vaak een diepgewortelde angst voor falen. In plaats van falen te zien als een kans om te leren, zien ze het als een bevestiging van hun sterke tekort aan bekwaamheid.

Behoefte aan bevestiging: Kinderen met een vaste mindset hebben vaak externe validatie nodig om hun eigenwaarde te bevestigen. Ze willen graag goede cijfers, lof en erkenning om zich goed over zichzelf te voelen.

Negatieve zelfspraak: Ze kunnen negatieve zelfpraat hebben en zichzelf bestempelen als “dom” of “niet goed genoeg” als ze geconfronteerd worden met moeilijkheden.

Hulp vermijden: Ze kunnen terughoudend zijn om hulp te vragen of vragen te stellen, omdat ze bang zijn dat dit aantoont dat ze niet competent zijn.

Opgeven bij tegenslagen: Bij tegenslagen geven ze vaak snel op, omdat ze geloven dat ze niet bekwaam zijn.

Denkpatronen die kenmerkend zijn voor kinderen en jongeren met een groei mindset:

Bereidheid om uitdagingen aan te gaan: Kinderen met een groeimindset zijn niet bang om nieuwe of diepgaande taken aan te pakken. Ze zien uitdagingen als kansen om te leren en te groeien, zelfs als ze niet succesvol zijn.

Geloven in inspanning: Ze begrijpen dat succes vaak hard werken is en doorzettingsvermogen vereist. In plaats van te denken dat bekwaamheid aangeboren is, geloven ze dat ze door inspanning en capaciteit kunnen verbeteren.

Fouten omarmen: Kinderen met een groeimindset zien fouten niet als iets negatiefs. Ze begrijpen dat fouten een normaal onderdeel van het leerproces zijn en zien ze als kansen om te leren en te verbeteren.

Geloven in de kracht van leren: Ze geloven dat hun intelligentie en bekwaamheid niet vaststaan, maar dat ze kunnen groeien door te leren en nieuwe dingen te ontdekken. Ze staan ​​open voor nieuwe informatie en zijn enthousiast over het leren van nieuwe vaardigheden.

Doorzettingsvermogen bij tegenslagen: Kinderen met een groeimindset geven niet snel op als ze met uitdagingen of tegenslagen worden geconfronteerd. Ze blijven bewegen en proberen alternatieve benaderingen om hun doelen te bereiken.

Waarderen van verbetering: Ze geven waarde aan persoonlijke groei en prestaties. Ze meten hun succes niet alleen aan het behalen van doelen, maar ook aan hoeveel ze hebben geleerd en zijn gegroeid.

Positieve zelfspraak: Ze gebruiken positieve zelfspraak en moedigen zichzelf aan. In plaats van negatieve gedachten over hun capaciteiten te koesteren, geloven ze erin dat ze kunnen slagen.

Openstaan ​​voor feedback: Ze zijn bereid om feedback van anderen te ontvangen en accepteren het. Ze zien het als waardevol voor hun groei. Ze zien feedback als een kans om te leren en te verbeteren.

Hoe kan een groeimindset jongeren helpen?

Fouten zijn leermomenten.

Een van de fundamenten van een groeimindset is dat fouten en mislukkingen niet het einde van de wereld zijn, maar eerder kansen om te leren en te groeien. Jongeren die een groeimindset omarmen, begrijpen dat het maken van fouten een natuurlijk onderdeel is van het leerproces. Ze durven uitdagingen aan te gaan, wetende dat ze onderweg zullen leren en kunnen verbeteren.

Inzet en doorzettingsvermogen.

Een groeimindset moedigt jongeren aan om hard te werken en vol te houden, zelfs als iets moeilijk is. Ze begrijpen dat succes vaak afhangt van inzet en toewijding. Dit kan hen helpen om hun academische prestaties te verbeteren en persoonlijke doelen te bereiken.

Zelfvertrouwen en positief zelfbeeld.

Het omarmen van een groeimindset kan het zelfvertrouwen van jongeren vergroten en een positief zelfbeeld vergroten. Ze zien zichzelf niet langer als niet goed genoeg, maar als lerende individuen die kunnen groeien en zich daardoor ontwikkelen.

Het nemen van verantwoordelijkheid.

Jongeren met een groeimindset zijn vaak meer geneigd om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leerproces. Ze begrijpen dat ze de regie hebben over hun eigen ontwikkeling.

Hoe kunnen ouders helpen?

Aanmoediging en positieve feedback.

Ouders kunnen jongeren aanmoedigen om een ​​groeimindset te omarmen door positieve feedback te geven die de nadruk legt op inzet, doorzettingsvermogen en verbetering in plaats van alleen op prestaties.

Het model zijn van een groeimindset.

Volwassenen kunnen een voorbeeld zijn door zelf een groeimindset te tonen. Dit betekent dat ze duidelijk laten zien dat ze zelf ook bereid zijn om nieuwe dingen te leren, fouten te maken en te blijven groeien, zelfs als ze ouder zijn.

Het bespreken van fouten en uitdagingen.

Het overwinnen van fouten en uitdagingen als kansen om te leren en te groeien kan jongeren helpen om een ​​positieve kijk op zichzelf en hun capaciteiten te ontwikkelen.

Conclusie

Een groeimindset is een krachtig hulpmiddel voor jongeren die vastlopen met zichzelf op het Voortgezet Onderwijs. Het kan hen helpen om fouten te omarmen, hard te werken, zelfvertrouwen op te bouwen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen ontwikkeling. Ouders en leraren spelen een essentiële rol in het aanmoedigen en ondersteunen van jongeren bij het omarmen van een groeimindset. Door dit te doen, kunnen we jongeren helpen om zichzelf te ontwikkelen en goed te gedijen, zowel academisch als persoonlijk, tijdens deze cruciale fase van hun leven.

Loopt jouw kind ook vast? Met mijn training STEVIGE BRUGTAS help ik kinderen en jongeren met het vergroten van zelfvertrouwen, weerbaargeid en groeimindset. Een uniek en compleet programma waarin alle executieve functies aan bod komen.

Neem CONTACT met me op voor een vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek.

Laat een reactie achter