Een baffende hond is de grootste nachtmerrie voor bange kinderen.

Stelt je eens voor dat kinderen elke keer in paniek raken wanneer zij een blaffende hond horen. Voor ouders van kinderen met angst voor (blaffende) honden kan dit een dagelijkse uitdaging zijn. In dit artikel wil ik niet alleen helpen begrijpen waarom honden blaffen, maar ook hoe deze kennis kan helpen bij het ondersteunen van angstige kinderen. Als ouder is het cruciaal om zowel de angst van jouw kind als het gedrag van honden te begrijpen.

Waarom blaffen honden?

Voordat we gaan kijken hoe jij jouw kind kunt helpen omgaan met angst voor blaffende honden, is het nuttig om te begrijpen waarom honden eigenlijk blaffen. Blaffen is de meest waardevolle vorm van vocale communicatie bij honden en ze gebruiken het om verschillende redenen:

alarmeren en waarschuwen

Honden blaffen vaak om hun eigenaren te behoeden voor mogelijke gevaren of ongewone geluiden in de omgeving. Een hond wil hiermee zeggen dat iets aandacht nodig heeft en er actie ondernomen moet worden door de eigenaar.

Het blaffen kenmerkt zich doordat het maar één blaf is die honden laten horen. Als ze het gevoel hebben dat de eigenaar de eerste blaf niet hebben gehoord, kunnen ze nogmaals één blaf laten horen. Wanneer hier nog steeds geen actie van de eigenaar uit voort komt, gaan ze meestal over op een serie van blaffen.

uiting van opwinding

Sommige honden blaffen uit enthousiasme.. Dit kan gebeuren wanneer ze spelen, iemand begroeten of anticiperen op een leuke activiteit zoals een wandeling of etenstijd.

Het blaffen is iets hoger en honden kunnen tussen het hogere blaffen door ook gaan piepen. Er kunnen kleine pauzes tussen de blafseries voorkomen. Naast het blaffen en de piepende geluiden, beweegt de hond vaak veel en enthousiast door rondjes te draaien, te springen of stukjes te rennen.

ongemak of angst

Interessant genoeg kunnen honden ook blaffen als ze zich ongemakkelijk of angstig voelen. Dit kan voorkomen in situaties waarin ze zich onveilig voelen of wanneer ze zich in een onbekende omgeving bevinden.

Het angst blaffen lijkt op het blaffen uit opwinding, maar het blaffen iets langer en iets minder hoog. De bewegingen kunnen ook druk zijn door de onrust die veroorzaakt wordt door de emotie. Bij een te grote angst zal het blaffen minder worden. Let op bij angstige honden die niet weg kunnen komen. Zij kunnen uit zelfverdediging ander gedrag gaan vertonen, zoals grommen.

communicatie met andere honden

Honden gebruiken blaffen als een vorm van communicatie met andere honden. Dit kan bestaan ​​uit speels blaffen tijdens het spelen tot krachtig blaffen om hun territorium te markeren.

Dit is een zware blaf die gepaard kan gaan met grommen. Aan deze blaf is de blaf uit ongemak en angst al vooraf gegaan. De hond voelt zich genoodzaakt zich te verdedigen.

frustratie

Honden kunnen blaffen uit frustratie. Vaak zie je dit blaffen gebeuren uit verveling of eenzaamheid.

Het is aanhoudend blaffen, bijna aan één stuk door. Soms even onderbroken door gehuil. Het bijbehorende gedrag is zichzelf kaalplukken en loverdreven veel ikken.

aandacht

Blaffen om aandacht. Honden blaffen om aandacht te krijgen van de eigenaar. Vaak stimuleert de eigenaar dit geblaf door ook aandacht te geven.

Het blaffen om aandacht is duidelijke en herkenbare blaffen in series van elk drie keer blaffen met tussen de series een rust momentje om vervolgens weer drie keer te blaffen tot het moment dat er aandacht wordt gegeven. Dit kunnen honden heel lang volhouden.

Hoe ouders hun kinderen kunnen helpen om de angst te verminderen.

Het is hartverwarmend om te weten dat ouders een cruciale rol kunnen spelen bij het helpen van hun kinderen om deze angst te overwinnen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

wees empathisch en geduldig

Het is van het grootste belang om de gevoelens van je kind serieus te nemen en empathie te tonen. Geef ze de ruimte om over hun angst te praten en laat zien dat je begrijpt dat het voor hen moeilijk kan zijn.

leer samen over hondengedrag

“Het was geweldig om samen met mijn dochter boeken te lezen over honden en hun gedrag. We leerden dat blaffen gewoon de manier is waarop honden communiceren.”

Samen met je kind leren over hondengedrag kan heel verhelderend zijn. Leg uit dat niet alle blaffende honden gevaarlijk zijn en dat honden vaak blaffen om te communiceren. Er zijn boeken en online bronnen beschikbaar die nuttige informatie bieden over honden en hun gedrag.

langzame blootstelling

Begin met het langzaam blootstellen van je kind aan blaffende honden in een gecontroleerde omgeving. Dit kan helpen om de angst te verminderen en positieve associaties op te bouwen.

zoek professionele hulp indien nodig

“Uiteindelijk besloten we professionele hulp in te schakelen omdat mijn zoon zijn angst niet kon overwinnen. Een kindercoach met coachhond, Karin en Duc van Duduc hebben ons geholpen effectieve strategieën te vinden en de angst volledig te beheersen.”

Als de angst van je kind ernstig is en het dagelijks leven wordt beïnvloed, overweeg dan professionele hulp in te schakelen.

positieve ervaringen aanmoedigen

Praat met vrienden of familieleden die goed opgevoede honden hebben en plan positieve ontmoetingen. Laat je kind de hond op hun eigen tempo benaderen en aanraken als ze zich comfortabel voelen. Beloon positief gedrag met lof en aanmoediging.

Conclusie

Nu we begrijpen waarom honden blaffen, kunnen we zien dat het gedrag niet altijd een teken is van agressie of gevaar. In feite is het gewoon een manier waarop honden communiceren met de wereld om hen heen.

Ouder zijn van een kind met angst voor (blaffende) honden kan een uitdaging zijn, maar met de juiste ondersteuning kunnen kinderen hun angst verminderen of zelfs overwinnen. Als ouder speel je een cruciale rol in dit proces. Door de stappen en strategieën te volgen die we in dit artikel hebben besproken, kun je je kind helpen de angst voor blaffende honden te overzien.

Laat mij eindigen met de gedachte dat kinderen veerkrachtig zijn en met jouw steun kunnen ze de angst voltooien en groeien. Wees er voor je kind, luister naar hun zorgen en help hen te begrijpen dat niet alle blaffende honden bedreigend zijn. Samen kunnen jullie werken aan het opbouwen van vertrouwen en begrip, zodat honden niet langer een bron van angst zijn, maar eerder vriendelijke metgezellen in deze maatschappij en in hun leven.

hulp

Laat mij jullie helpen, samen met mijn coachhond Duc. Duc is van grote waarde in het proces naar een leven zonder angst voor honden. Het inzetten van een coachhond zorgt voor een krachtig traject met een snel en blijvend resultaat.

Klik op “inschrijven” om jouw kind de angst voor honden te laten overwinnen door met Duc en mij aan de slag te gaan! Of kijk op www.duduc.nl voor meer informatie. Wij helpen graag.

Laat een reactie achter