coachen met hond
Coachen met een hond is een relatief nieuwe en onbekende methode. De inzet van een coachhond tijdens coachsessies is een effectieve interventie bij alle leeftijds- en groeifasen.
Spiegelgedrag is het gedrag dat de hond vertoont, als reactie op de gemoedstoestand van het kind. Als het kind dit gedrag herkent, is hij/zij sneller in staat om onrust, angst en overprikkeling bij zichzelf te signaleren. Honden spiegelen dus direct wat het kind neerzet en uitstraalt. Ze geven daarmee informatie over hoe het kind in contact staat met zichzelf en met de wereld om hem/haar heen.. De hond daagt het kind uit om diep in de spiegel te kijken en te confronteren met het effect dat zijn/haar gedrag kan hebben. Zo ontstaat er een bewustwordingsproces.
Door spiegelen wordt onbewust gedrag bewust gemaakt. Deze bewustwording gebruik ik in mijn coachsessies voor het effectiever werken aan gedragsverandering en verbetering. En om bruggen te bouwen naar de moeilijke en uitdagende momenten.
Honden communiceren met hun lichaam (non-verbale communicatie) en reageren nauwkeurig en eenduidig op wat het kind laat zien met zijn/haar lichaamstaal.
meerwaarde van coachen met een hond
Waarom?
Al meer dan 12.000 jaar hebben honden en mensen een speciale relatie met elkaar. Als je in deze geschiedenis duikt, zul je erachter komen dat honden en mensen elkaar toen al hielpen en met elkaar samen konden leven.
Honden bezitten uitstekende communicatieve vaardigheden en hebben de behoefte om stabiele, sociale relaties aan te knopen. Veel hondenrassen zijn zodanig geëvolueerd dat ze nu op sommige vlakken betere vaardigheden vertonen dan hun voorouders, de wolven. Ze laten zich makkelijk trainen door hun enorme drive om te helpen en te pleasen. Labrador Retrievers en Golden Retrievers zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor de opleiding tot ADL-hulphond (Activiteiten in het Dagelijkse Leven).
Naast het inzetten van mijn coachhond Duc begeleid ik ook kinderen en hun ouders binnen de gezinsdriehoek met hun eigen hond. Het werken vanuit de gezinsdriehoek betekent dat ik oplossingsgericht kijk naar de belangen van alle drie de betrokkenen, de ouder, het kind en de hond. Er samen zorg voor dragen dat er een goede harmonie ontstaat tussen de drie partijen met als doel een fijne en veilige thuis situatie.
kind en hond
Kinderen bemoeien zich graag bij de verzorging en opvoeding van een pup of hond, maar hoe waarborg je de veiligheid van het kind, het welzijn van de hond en wat zijn de behoeftes van iedereen? Dit is zo belangrijk, want hoewel ouders, kinderen en honden maatjes voor het leven kunnen worden, worden er jaarlijks toch meer dan 75.000 kinderen gebeten. In 91 procent van de gevallen gaat het om een beet van hun eigen hond of de hond van familie of een bekende. In 96 procent van de bijtincidenten was er een volwassene aanwezig.
Een hond kan een kind vanuit diverse motivaties bijten. Eén van die motivaties is bijvoorbeeld onvoldoende socialisatie of territoriaal gedrag. Onvoldoende kennis of observeren van signalen van de hond door het kind lijdt tot onveilige en gevaarlijke situaties.
Om bijtincidenten te voorkomen is een kindertraining met kind-hond coaching binnen de gezinsdriehoek sterk aan te raden. Waarom bestaan er cursussen voor een puppy of jonge hond? Waarom bestaat er geen training voor kinderen om om te gaan met een puppy of (nieuwe) hond? Ook aanstaande ouders met een hond die niet gewend is aan een baby, begeleid ik hierin.
Kortom…kind en hond is een krachtige combinatie en wanneer zij elkaar begrijpen, ontstaat er een ware vriendschap.
We hebben allemaal een vriend nodig die begrijpt wat we niet zeggen.
Karin
Het inzetten van mijn hond Duc tijdens een coachsessie gebeurt alleen met toestemming van de ouders/verzorgers, met instemming van het kind en is afhankelijk van de hulpvraag. Dit wordt besproken tijdens het intakegesprek. Ik draag zorg voor een veilige, plezierige en ontspannen omgeving voor het kind en Duc.
Ook als jij of jouw kind niet van honden houdt of de inzet van Duc niet gewenst is, ben je altijd van harte welkom bij mij!